IMG_8148De nieuwe innovatieve vrijloop-kraam-opfok-zichtstal bij Fokbedrijf Brummelhuis wordt op vrijdag 16 december om 13.15 uur officieel geopend door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
Daarna is er vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur gelegenheid om de stal te bezichtigen.

Harrie en Jarno Brummelhuis hebben een lange weg afgelegd voor ze tot de bouw van deze stal zijn overgegaan. Het subfokbedrijf van Brummelhuis wordt uitgebreid naar 550 fokzeugen en daarvoor moest er wel wat gebeuren. Na afronding van de bouw van deze vrijloop-kraam-opfokstal wordt de oude stal compleet gerenoveerd.

 

IMG_8142Het unieke aan de nieuwe stal is dat deze – na jaren testen
eIMG_8141n bijschaven in de “vrijheid-blijheid” proefstal – grotendeels door Harrie en Jarno zelf ontworpen is. Zij zijn enorm trots dat ze nu het vrijloop-kraam-opfokhok hebben gevonden dat perfect bij hen, hun management en hun zeugen past. En om dit te kunnen laten zien aan anderen is besloten om er een zichtstal van te maken. Daarnaast is er een ruimte met skybox aanwezig waar kennis gedeeld kan worden met onder meer collega-varkenshouders. Zo kan een ieder het wel en wee op de afdeling met eigen ogen bekijken.

 

De bijzonderheden op een rijtje:

  • zeugen lopen grotendeels los in kraamhok
  • opklapbare biggennestkappen met warmtelampen van 150 Watt
  • lage voerbakken waaruit zowel zeug, jonge biggen als speenbiggen vreten
  • na spenen blijven de biggen in het hok (op 0,4 m2/big) waardoor er minder risico is op een speendip en daarnaast werkt dit arbeidsbesparend
  • door zijn eenvoud is het hok overzichtelijk en makkelijk te reinigen/ontsmetten
  • zichtstal voor burgers en skybox in de afdeling (voor genodigden)
  • lucht komt binnen via luchtinlaat met automatisch windbreekgaas en gaat door middel van grondkanaalventilatie naar de afdeling; de lucht verlaat de stal via een biologische luchtwasser
  • stal voldoet aan eisen conform Maatlat Duurzame Veehouderij

Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom tijdens de open dag!

IMG_8146

datum vrijdag 16 december 2016
tijdstip 13.30 – 17.00 uur
locatie Fokbedrijf Brummelhuis
  Bekkenhaarszijweg 3
  7645 AK  HOGE HEXEL