Topfok
×
Menu

Duurzame T50 zeug brengt 205 biggen groot

DIT noemen we pas echt duurzaam!!!…..
Bij een van onze afnemers heeft een T50 zeug in totaal 205 biggen grootgebracht!! Dát kan alleen met én goede kwaliteit zeugen én vakmanschap van de zeugenhouder…..Toppers zijn het!
GefeliciKRULSTAART familie Kuiphuis voor deze bijzondere prestatie.

Geslaagde klantenavond

Op woensdag 20 december 2017 heeft fokbedrijf Dalfsen samen met fokbedrijf Brummelhuis een zeer informatieve en vooral ook gezellige avond gehouden voor haar klanten. We hebben veel positieve feedback ontvangen. Ger Spreeuwenberg van TopigsNorsvin trapte af met een verhaal over marktontwikkelingen, waar gaat de fokkerij naar toe? De boodschap luidde: “De T50/TN50 is een unieke zeug ……. doe er iets mee”.

Daarna legde Wilfried te Bogt alles uit over het vakmanschap dat het voeren van de nieuwe zeugenlijn TN50 met zich meebrengt. Qua voeren zijn de T50 en de TN50 anders (zie ook onder nieuws: Nieuwe voermanual TN50).

Jarno Brummelhuis heeft vervolgens als gastheer de ervaringen en resultaten van het afgelopen jaar laten zien.

En waarom fokbedrijf Brummelhuis zo tevreden is met haar vrijloop-kraam-opfokhokken……

 

Vleesproeverij

Op dinsdag 9 mei hebben wij een vleesproeverij georganiseerd bij Fokbedrijf Brummelhuis. Onder leiding van Johan Drenth van Streekrestaurant de Vechtdalkok werden verschillende soorten vlees in twee varianten – mager filetlapje en schouderkarbonade – blind geproefd. De verschillende vleessoorten waren allemaal in gelijke stukken gesneden door chef-kok Johan en werden eerst rauw beoordeeld. Daarna werd het vlees door Johan gebakken zonder toevoeging van kruiden en kon er geproefd worden. Uiteraard heeft Johan het vlees zelf ook beoordeeld voor, tijdens en na de bereiding.

 

 

Momenteel is er in Nederland steeds meer aandacht voor  marktconcepten; ook Fokkerijgroep Oost volgt deze ontwikkelingen op de voet. Vleeskwaliteit en smaak zijn hierbij belangrijke thema’s. Het vlees van de vleesvarkens van de Topigs50 en de TN50 is volgens kenners van uitstekende kwaliteit en smaak. En daarom hebben wij als groep de proef op de som genomen.


Artikel Boerderij Fokbedrijf Krabben

foto Tim en BarbaraDeze week stond er een mooi artikel in de Boerderij, vakeditie Varkenshouderij, van de hand van Judith Waninge over Fokbedrijf Krabben. Thema: “Trouwe klantenkring door communiceren”. Klik op onderstaande link voor de volledige reportage. Wij wensen u veel leesplezier!

 

2017-04-05 reportage Boerderij – Varkenshouderij VOF Krabben

Bij Fokbedrijf Krabben laten de Noren van zich horen

20170131 Krabben (3)In de vele jaren dat wij subfokker zijn heeft ons bedrijf verschillende ontwikkelingen doorgemaakt in de fokkerij. We startten met de Cofok-geltenproductie, daarna Topigs 20, later kwam daar de Topigs 50 bij en nu zijn we aanbeland bij de TN70 en TN50.
De zeugenstapel die in het begin bestond uit het Nederlands Landras gaat nu richting Noors Landras.20170131 Krabben (4)

Wat wij nooit uit het oog hebben verloren is het type. Wij houden van een ruime, grote en robuuste zeug. Fokwaarde is één, dat staat buiten kijf, maar er moet wel wat staan! Een zeug kan op papier nog zo goed zijn, als haar exterieur ons niet bevalt fokken wij er niet verder mee.

Een ander belangrijk selectiecriterium is het vreetvermogen. Een fokzeug moet in onze ogen voldoende voer op willen en kunnen nemen tijdens de kraamperiode om deze goed te doorstaan.

Op dit moment zijn we volop bezig onze beste zuivere NL-zeugen te kruisen met de L- lijn, de Noor. Hieruit zullen straks de TN50- en de TN70-gelten voor onze afnemers geboren worden.

20170131 Krabben (5)De resultaten zijn nu al veelbelovend. Tijdens het toetsen van de gelten worden de dieren gewogen. Wat opvalt is dat de dieren hard groeien en zeer goed ontwikkeld zijn.
Dit past perfect in onze fokkerijfilosofie.20170131 Krabben

Door de invloed van de Noor verwachten we dat vermeerderaars een sprong voorwaarts kunnen maken in het aantal levend geboren biggen. We willen hierbij de goede eigenschappen van onze fokgelten behouden zoals robuustheid, duurzaamheid en het grootbrengend vermogen. De vleesvarkenshouder kan vervolgens rekenen op vleesbiggen met een hoge groei en lage voederconversie.

Kortom, de invloed van de Noor moet voor elke schakel in de keten een plus op gaan leveren!

Sfeerimpressie symposium/open dag Brummelhuis

Kijk hier voor een mooie sfeerimpressie van het symposium en de open dag bij de familie Brummelhuis op 16 december 2016!

Voortgang Fokbedrijf Dalfsen

Vanaf oktober 2016 worden alle F1-opfokgelten opgelegd en opgefokt bij opfokbedrijf Reefhuis.

Opfokbedrijf Reefhuis 2016-12-02 Reefhuis naambordheeft namelijk flink uitgebreid. In totaal zijn er nu 1.200 opfokplaatsen beschikbaar.

Hierdoor kunnen de ontwikkelingsplannen van Fokbedrijf Dalfsen verder ingevuld worden. De zuivere T-lijn beren worden straks alleen in Dalfsen gehouden. Hier worden ze getest en geselecteerd. De beste beren gaan vanuit de quarantainestal naar de KI.

Doordat de beren alleen in Dalfsen liggen kunnen ze eerder ingeschakeld worden voor de eigen fokkerij middels bedrijfs-KI. Het generatie-interval wordt hierdoor korter met daarbij een snellere vooruitgang. Binnenkort is er in Dalfsen ruimte om alle dieren te testen onder dezelfde omstandigheden. De dieren worden getest op groei, spek, spier en exterieur.

2016-12-02 Reefhuis apparatuur 2016-12-02 Dalfsen 0022016-12-02 Dalfsen

Artikel Pig Business – Brummelhuis

Klik hier om het artikel van Brummelhuis te lezen dat op 12 december gepubliceerd is in PigBusiness.
Jarno geeft in het filmpje uitleg over hun ideale vrijloop-kraamopfokhok.

 

Open dag vrijloop-kraamopfok-zichtstal Brummelhuis

IMG_8148De nieuwe innovatieve vrijloop-kraam-opfok-zichtstal bij Fokbedrijf Brummelhuis wordt op vrijdag 16 december om 13.15 uur officieel geopend door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
Daarna is er vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur gelegenheid om de stal te bezichtigen.

Harrie en Jarno Brummelhuis hebben een lange weg afgelegd voor ze tot de bouw van deze stal zijn overgegaan. Het subfokbedrijf van Brummelhuis wordt uitgebreid naar 550 fokzeugen en daarvoor moest er wel wat gebeuren. Na afronding van de bouw van deze vrijloop-kraam-opfokstal wordt de oude stal compleet gerenoveerd.

 

IMG_8142Het unieke aan de nieuwe stal is dat deze – na jaren testen
eIMG_8141n bijschaven in de “vrijheid-blijheid” proefstal – grotendeels door Harrie en Jarno zelf ontworpen is. Zij zijn enorm trots dat ze nu het vrijloop-kraam-opfokhok hebben gevonden dat perfect bij hen, hun management en hun zeugen past. En om dit te kunnen laten zien aan anderen is besloten om er een zichtstal van te maken. Daarnaast is er een ruimte met skybox aanwezig waar kennis gedeeld kan worden met onder meer collega-varkenshouders. Zo kan een ieder het wel en wee op de afdeling met eigen ogen bekijken.

 

De bijzonderheden op een rijtje:

  • zeugen lopen grotendeels los in kraamhok
  • opklapbare biggennestkappen met warmtelampen van 150 Watt
  • lage voerbakken waaruit zowel zeug, jonge biggen als speenbiggen vreten
  • na spenen blijven de biggen in het hok (op 0,4 m2/big) waardoor er minder risico is op een speendip en daarnaast werkt dit arbeidsbesparend
  • door zijn eenvoud is het hok overzichtelijk en makkelijk te reinigen/ontsmetten
  • zichtstal voor burgers en skybox in de afdeling (voor genodigden)
  • lucht komt binnen via luchtinlaat met automatisch windbreekgaas en gaat door middel van grondkanaalventilatie naar de afdeling; de lucht verlaat de stal via een biologische luchtwasser
  • stal voldoet aan eisen conform Maatlat Duurzame Veehouderij

Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom tijdens de open dag!

IMG_8146

datum vrijdag 16 december 2016
tijdstip 13.30 – 17.00 uur
locatie Fokbedrijf Brummelhuis
  Bekkenhaarszijweg 3
  7645 AK  HOGE HEXEL

 

Artikel Boerderij maatschap Nijhuis

Redacteur Erik Ordelman heeft een mooie bedrijfsreportage gemaakt over de maatschap Nijhuis met als thema de lage biggensterfte. Het artikel is gepubliceerd in het weekblad Boerderij van 16 augustus 2016. De foto’s zijn gemaakt door Michel Velderman. Klik op onderstaande link voor de volledige reportage.

2016-08-16 Boerderij reportage Maatschap Nijhuis – red. Erik Ordelman