Topfok
×
Menu

Afscheid van een echte fokkerij-man in hart en nieren.

Dinsdag 25 februari 2020 was het voor Roelof Nijboer de laatste keer dat hij bij fokbedrijf Brummelhuis de fokgelten mocht toetsen. Roelof is een fokkerij man in hart en nieren!
Hij is een echte Terra- en dus ook T50-fan. Met dit speciaal ‘Terra-fan-pakket’ werd hij in stijl te bedankt voor zijn jarenlange inzet en zijn vertrouwen in de T-lijn. Bedankt Roelof en geniet van je welverdiende pensioen.

Promotie varkenssector

Stella Brummelhuis heeft haar eigen YouTube kanaal (Stella boerderij vlog). Ze is inmiddels 12 jaar oud en ze vlogt sinds haar tiende over de werkzaamheden op het subfokbedrijf van haar opa en vader.

De vlogs worden op de facebookpagina van Topfok erg goed bekeken. Ook op deze website zijn er enkelen te zien onder het kopje fokbedrijven.

Geslaagde klantenavond

Op woensdag 20 december 2017 heeft fokbedrijf Dalfsen samen met fokbedrijf Brummelhuis een zeer informatieve en vooral ook gezellige avond gehouden voor haar klanten. We hebben veel positieve feedback ontvangen. Ger Spreeuwenberg van TopigsNorsvin trapte af met een verhaal over marktontwikkelingen, waar gaat de fokkerij naar toe? De boodschap luidde: “De T50/TN50 is een unieke zeug ……. doe er iets mee”.

Daarna legde Wilfried te Bogt alles uit over het vakmanschap dat het voeren van de nieuwe zeugenlijn TN50 met zich meebrengt. Qua voeren zijn de T50 en de TN50 anders (zie ook onder nieuws: Nieuwe voermanual TN50).

Jarno Brummelhuis heeft vervolgens als gastheer de ervaringen en resultaten van het afgelopen jaar laten zien.

En waarom fokbedrijf Brummelhuis zo tevreden is met haar vrijloop-kraam-opfokhokken……

 

Voermanual TN50

Onderstaande voermanual is een richtlijn die op basis van de nutriëntenbehoefte van de TN50 is samengesteld. TopigsNorsvin voert veel proeven uit om te bepalen welk potentieel de dieren hebben. Ze gebruiken deze informatie om een actueel en praktisch voeradvies op te stellen.

U kunt de voermanual downloaden door middel van deze link: Voermanual TN50 zeugen

Deelname Roelof Hepping aan Alpe d’HuZes

Op 31 mei en 1 juni beklommen de Big Challengers, 230 personen in totaal, te voet of op de fiets op één dag tot maar liefst zesmaal de Alpe d’Huez. Al deze mensen uit de agrarische en aanverwante sectoren vormen al jaren één van de grootste deelnemersgroepen aan dit evenement. We zijn trots op Roelof Hepping en zijn team (Big Challenge 8) die hieraan hebben meegedaan!

Op donderdag 1 juni kwam Roelof Hepping in actie. Nadat Maarten van der Weijden het startschot om 4.30 uur had gelost, begon Roelof aan zijn 1e beklimming. In 1.43 uur wist hij deze te volbrengen. Daarna volgde beklimming 2; daarmee kwam hij om 9.00 uur over de streep. Vervolgens wist hij nog 2 beklimmingen tot een goed einde te brengen. Hij finishte om 16.30 uur. Een heel mooi resultaat! En bij dezen alle gulle gevers nogmaals heel hartelijk bedankt voor jullie bijdrage.

De gehele week stond al in het teken van voorbereiding en bezinning. Zo stond er op maandag 29 mei een fietstocht op het programma en ’s avonds werden de winnaars van de Bas Mulder Awards bekendgemaakt. Deze worden uitgereikt aan jonge talentvolle onderzoekers die baanbrekend onderzoek verrichten en het uiterste van zichzelf vergen en daarmee een krachtige impuls geven aan de missies van KWF Kankerbestrijding.

Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst op dinsdag 30 mei kwamen alle deelnemers, supporters en vrijwilligers op de top van de Alpe d’Huez bijeen om samen hun dierbaren te gedenken. Daar werd het mooie bedrag van € 1.192.567 bekendgemaakt dat ze met z’n allen hebben opgehaald om de verschrikkelijke ziekte kanker de wereld uit te helpen. Dit bedrag zal nog verder oplopen aangezien iedere beklimming ook nog het nodige oplevert. En doneren kan nog tot eind september 2017! Na deze bijeenkomst moest er natuurlijk weer getraind en gewerkt worden.

Op woensdag 31 mei ging de Alpe d’HuZus van start. Hardlopers en wandelaars maakten zich op voor hun beklimming van de Alpe d’Huez. ’s Avonds werd er een saamhorigheidsbijeenkomst georganiseerd.

Sabine Grobbink wint Agrafiek Award 2017

 

Sabine GrobbinkSabine heeft zowel de jury- als de publieksprijs van de Agrafiek Award 2017 in de wacht gesleept. Een knappe prestatie; Topfok is trots dat wij hun varkenshouderijbedrijf tot onze klantenkring mogen rekenen!

Via foto’s op twitter en facebook houdt Sabine dagelijks de buitenwereld op de hoogte van het reilen en zeilen op hun bedrijf. Een betere ambassadeur kan de varkenssector zich niet wensen.

Namens Fokkerijgroep Oost nogmaals van harte gefeliciteerd.
Voor meer informatie over de uitreiking van deze prijs klik hier.

Ervaringen met vrijloopkraamhokken

In het blad Pigbusiness is onlangs een artikel gepubliceerd over de vrijloopkraamhokken van onder meer de families Brummelhuis en Ten Have Mellema. Hierin werd door de varkenshouders gesproken over hun ervaringen met deze nieuwe kraamhokken.

foto Brummelhuis 2

De vrijloopkraamhokken zijn een innovatie in de varkenshouderij. En natuurlijk gaat dat gepaard met ups en downs. Opvallend is dat twee fokkers van Fokkerijgroep Oost geïnvesteerd hebben in deze nieuwe kraamhokken. Deels omdat we willen investeren in de toekomst. We doen het ook omdat juist de zeugen die wij fokken zeer geschikt zijn voor deze huisvestingsvorm. De goede moedereigenschappen betalen zich uit. Daarnaast is de Topigs 50-zeug boervriendelijk. In de vrijloopkraamhokken zien we meer interactie tussen de biggen en de zeug. En heeft de zeug meer bewegingsruimte.

foto Brummelhuis

Het is een goede zaak dat juist subfokbedrijven investeren in deze vorm van huisvesting. Immers in de fokkerij moeten wij ons hierop voorbereiden en Topfok doet dat!

Klik hier voor het volledige artikel uit Pigbusiness 1-2017 (tekst: Broer de Boer; beeld: Susan Rexwinkel en Koos van der Spek).

Uitnodiging open dag Brummelhuis

foto nieuwe stalOver twee weken is het al zover! De nieuwe innovatieve vrijloop-kraam-opfok-zichtstal van Fokbedrijf Brummelhuis wordt officieel geopend. De familie Brummelhuis nodigt u allen van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Uitnodiging open dag

Bezoek aan ForFarmers

20161122_114011Op uitnodiging van ForFarmers hebben de leden van Topfok op dinsdag 22 november een bezoek gebracht aan de productielocatie te Lochem. Richard ter Braak, accountmanager varkenshouderij, had een interessant programma opgesteld.

Tijdens het ochtendprogramma werd volop gediscussieerd over het belang van goede voeding om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen met de Topigs 50 en TN50-zeug. Daarna volgde een rondleiding door de fabriek. In het laboratorium werd lang stilgestaan bij de controle op voedselveiligheid op de producten.

IMG-20161125-WA0001

 

 

Na de middagpauze kwam het onderwerp over de wereld van concepten in de varkenshouderij aan de orde. Eric Gloudemans, key accountmanager, nam ons tijdens zijn betoog mee in de ontwikkeling van concepten. Vele ins en outs werden besproken en de kansen voor de Topigs50-zeug in een concept werden nader belicht.

Al met al was het een zeer interessante en leerzame dag en bedanken we ForFarmers bij dezen nogmaals voor hun gastvrijheid.

NIEUW! – Post Cervicale Inseminatie (PCI)

Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin introduceert in Nederland een nieuwe inseminatietechniek – Post Cervicale Inseminatie (PCI) – voor de topfokkerij. Dit staat voor diepte inseminatie met kleinere doses. Bij de traditionele inseminatietechniek wordt het sperma met een pipet bij de zeug ingebracht tot aan de baarmoedermond. De spermacellen zwemmen door de baarmoederhals en baarmoeder tot in de eileiders, alwaar de bevruchting plaatsvindt. Bij PCI wordt het sperma verder de baarmoeder ingebracht zodat de spermacellen een kortere weg hoeven af te leggen om in de eileiders te komen. Het dieper inbrengen van het sperma vindt plaats met behulp van een dunne buis die in de inseminatiepipet zit (zie foto).

2016 Post cervicale inseminatie

Topfok begint binnenkort met deze nieuwe techniek. Het grootste voordeel van PCI is de kleinere hoeveelheid benodigd sperma en spermacellen. Men gebruikt hierbij namelijk 30 cc sperma in plaats van de gebruikelijke 40 cc bij traditionele inseminatie. Ook de hoeveelheid spermacellen halveert (namelijk 0,85 miljard cellen in plaats van 1,5 miljard cellen).
Voor de fokkers houdt dit in dat genetische topberen veel efficiënter ingezet kunnen worden. Hierdoor beschikt Topfok over fokberen van Topigs Norsvin met de hoogste fokwaarden en beste genetische aanleg. Pluspunt voor onze klanten: zij ontvangen fokgelten met de hoogst beschikbare genetische aanleg!