Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin introduceert in Nederland een nieuwe inseminatietechniek – Post Cervicale Inseminatie (PCI) – voor de topfokkerij. Dit staat voor diepte inseminatie met kleinere doses. Bij de traditionele inseminatietechniek wordt het sperma met een pipet bij de zeug ingebracht tot aan de baarmoedermond. De spermacellen zwemmen door de baarmoederhals en baarmoeder tot in de eileiders, alwaar de bevruchting plaatsvindt. Bij PCI wordt het sperma verder de baarmoeder ingebracht zodat de spermacellen een kortere weg hoeven af te leggen om in de eileiders te komen. Het dieper inbrengen van het sperma vindt plaats met behulp van een dunne buis die in de inseminatiepipet zit (zie foto).

2016 Post cervicale inseminatie

Topfok begint binnenkort met deze nieuwe techniek. Het grootste voordeel van PCI is de kleinere hoeveelheid benodigd sperma en spermacellen. Men gebruikt hierbij namelijk 30 cc sperma in plaats van de gebruikelijke 40 cc bij traditionele inseminatie. Ook de hoeveelheid spermacellen halveert (namelijk 0,85 miljard cellen in plaats van 1,5 miljard cellen).
Voor de fokkers houdt dit in dat genetische topberen veel efficiënter ingezet kunnen worden. Hierdoor beschikt Topfok over fokberen van Topigs Norsvin met de hoogste fokwaarden en beste genetische aanleg. Pluspunt voor onze klanten: zij ontvangen fokgelten met de hoogst beschikbare genetische aanleg!