In het blad Pigbusiness is onlangs een artikel gepubliceerd over de vrijloopkraamhokken van onder meer de families Brummelhuis en Ten Have Mellema. Hierin werd door de varkenshouders gesproken over hun ervaringen met deze nieuwe kraamhokken.

foto Brummelhuis 2

De vrijloopkraamhokken zijn een innovatie in de varkenshouderij. En natuurlijk gaat dat gepaard met ups en downs. Opvallend is dat twee fokkers van Fokkerijgroep Oost geïnvesteerd hebben in deze nieuwe kraamhokken. Deels omdat we willen investeren in de toekomst. We doen het ook omdat juist de zeugen die wij fokken zeer geschikt zijn voor deze huisvestingsvorm. De goede moedereigenschappen betalen zich uit. Daarnaast is de Topigs 50-zeug boervriendelijk. In de vrijloopkraamhokken zien we meer interactie tussen de biggen en de zeug. En heeft de zeug meer bewegingsruimte.

foto Brummelhuis

Het is een goede zaak dat juist subfokbedrijven investeren in deze vorm van huisvesting. Immers in de fokkerij moeten wij ons hierop voorbereiden en Topfok doet dat!

Klik hier voor het volledige artikel uit Pigbusiness 1-2017 (tekst: Broer de Boer; beeld: Susan Rexwinkel en Koos van der Spek).